Reflecta DigitDia 5000 USB 2.0 diascanner met ICE

Reflecta Digitdia 5000

 

De DigitDia 5000 is een snelle, krachtige diascanner. Op een ingebouwd verlicht controlepaneel kunt u de dia vooraf bekijken. De DigitDia 5000 beschikt over Digital ICE, om vuiltjes en krasjes in dia’s tijdens het scannen te verwijderen (mogelijk uitzetten bij Kodachrome film), alsmede Digital ROC, waarmee verkleurde dia's tijdens het scannen op kleur gebracht worden en Digital GEM, techniek om korrelvorming tegen te gaan voor een ongekende scankwaliteit.
De DigitDia 5000 diascanner heeft een USB 2.0 aansluiting en is compatible met Mac en PC, zodat u comfortabel kunt werken. Om de dia’s te scannen is het programma CyberView X geleverd, waarmee u de dia’s scant en tevens controle heeft over de scanner. Verder bijgeleverd is Adobe Photoshop Element versie 6, hiermee kunt u de gemaakte scans evt. verder bewerken. Deze programmatuur is aanwezig zowel voor de PC, als voor de MAC.

Op www.filmscanner.info en de onderliggende pagina’s vindt u een uitgebreide verhandeling over het scannen van dia’s en films. Een deel van de informatie is te vinden in deze map met documentatie.
Let er op, dat er problemen kunnen zijn met het scannen van Kodachrome materiaal, omdat dit een andere film samenstelling is, met een andere reflectie. De bij de PCGG aanwezige Nikon kan deze mogelijk beter scannen. In een aantal gevallen kan het zinvol zijn om Digital ICE uit te zetten, omdat naast stof en krassen verwijdering ook abusievelijk beelddelen gewist kunnen worden.

 

Wat zit er in de doos:

 1. De diascanner DigitDia 5000.
 2. Afdekkap t.b.v. het dia transport gedeelte.
 3. Netsnoer en Transformator.
 4. USB kabel.
 5. Paximat Diamagazijn voor 100 dia’s. (Voor dunne raampjes)
 6. CD met Cyberview X-MS PC Versie V1.18a ; MAC Versie V1.15a
 7. CD met : Adobe Photoshop Elements 6 (PC versie 29230897)
 8. CD met : Adobe Photoshop Elements 6 (MAC versie 19230294)
 9. Deze map met documentatie, inclusief de onderstaande items. (10 & 11)
 10. Handleiding CyberView X-MS (Kopie)
 11. Handleiding Digital ICE Technologie in Cyberview X (Kopie)

Documentatie:

 • Lees eerst s.v.p. de gevoegde documentatie door, voordat u begint met installeren van de software. Er zitten 2 setjes in, t.w. 1 set oude (23 blz.) en 1 set nieuwe (35 blz.). Deze laatste is het meest up-to date en staat ook op de CD. Van de documentatie, zowel als de CD’s zijn er kopieën gevoegd, de originelen zijn aanwezig in het PV-Home.

Software installatie:

 • Volg hiervoor bladzijde 9 voor de PC, of 10 voor de Mac, van de nieuwe documentatie. Als uw PC of Mac reeds voorzien is van een geschikt foto-bewerkings programma, dan kunt u het installeren van Adobe Photoshop Elements overslaan. Als u dit wel gaat gebruiken, dan deze als EERSTE installeren, maar NIET registreren. U kunt de registratie gewoon steeds een aantal dagen opschuiven of annuleren. Hierna volgens de aanwijzingen CyberView X installeren en de scanner in bedrijf stellen. Als de scans direct wilt inlezen in een fotobewerkings programma, dan in (Photoshop Elements of uw eigen programma) aangeven bij "Bestand > Importeren > Cyberview X-MS", dat de output van Cyberview wordt ingelezen.

Hulpstukje voor Universeel magazijnen:

 • Op de transportarm zit tegen de zwarte plastic transport handgreep, een ORANJE hulpstukje geschoven. Dit is bedoeld om de transportarm iets breder te maken bij het gebruik van UNIVERSELE magazijnen. Let er dus op, dat het ORANJE aandrukstukje alleen gebruikt kan/mag worden als u UNIVERSELE dia magazijnen gebruikt. Dit zijn de magazijnen waarin 3.5mm dikke raampjes passen. U kunt hem vanaf zijn plekje tegen de zwarte plastic handgeep eenvoudig naar het einde van de transportarm schuiven, waar hij vast klikt. Om hem weer naar zijn "Parkeerstand" terug te brengen, moet u het uiterste PUNTJE iets naar beneden duwen en hem vervolgens terug schuiven. Als u dit vergeet is een mogelijke schade aan het transport mechanisme of het ORANJE hulpstukje het gevolg.
 • Als u magazijnen voor dunne raampjes gebruikt, (Paximat, Zeis-Ikon, CS etc.) dan is dit ORANJE aandrukstukje te breed voor deze smalle magazijnen en zal dan het transport blokkeren, met mogelijke schade als gevolg.

Algemene opmerkingen:

 • Een ingescande dia, (3600-DPI en 16bit kleur,) als Tiff opgeslagen, heeft al snel een grootte van 150MB of meer. Door het als JPEG op te slaan in de beste kwaliteit blijft er een file over van 2 a 4MB. Dit resultaat is vergelijkbaar met een goede digitale camera.
 • Een acceptabel formaat van de JPG files moet u zelf proefondervindelijk bepalen. Als u de scans bekijkt op een monitor, LCD televisie of gaat afdrukken dan is deze 2 a 4MB niet nodig is. Probeer voor u zelf uit welke instelling goede resultaten geeft. Ik heb dia’s gescand in een lagere setting (2400-DPI, 8-bit en Normaal), die er mooier uitzien dan bij 3600-DPI, 16-bit en Kwaliteit. Bedenk dat scannen in een lagere resolutie ook sneller gaat. De gekozen instelling kunt u aflezen in het venster Actieve Frame Instelling. Als u onverwacht toch afwijkende scans krijgt, sluit dan het Cyberview X programma af en start het opnieuw op.
 • Het inscannen van een magazijn met 50 dia’s, inclusief ICE, ROC, GEM en het overzetten naar JPG duurt +/- 2 uur.

Vensters van de CyberView X software en nummering van de scans:

 • Na het opstarten van het programma ziet u een 3-tal vensters, t.w. het Miniatuur weergave paneel, waarin de prescan beelden worden vertoond. In het venster Actieve Frame Instelling, kunt u ingestelde scan gegevens aflezen en tijdelijk wijzigen. Het CyberView-X [Voorbeeld] hoofdveld, van waaruit alle acties plaatsvinden en de standaard instellingen en evt. correcties worden vastgelegd. De verticale en horizontale werkbalken van het hoofdveld spreken voor zich zelf. In de linkerbovenhoek stelt u het soort film in Positief of Negatief film. De linker werkbalk heb ik eigenlijk niet gebruikt, omdat ik geen dia’s als Preview voorbeeld heb ingescand naar het Miniatuurweergave paneel. Ik heb om wat snelheid te houden alles direct ingescand als JPEG files, naar aparte directories per magazijn/rekje op de harddisk. Hierbij heb ik bij de benaming / nummering dezelfde codering gebruikt die ik heb op mijn diadozen en magazijnen. Ik gebruik altijd de Universele diadozen waar er 500 in gaan, 10 rekjes van 50 stuks. Ik heb een 3-lettercode om de hoofdgroep aan te duiden, zoals ik die ook al had voor de 10-bytes codering in DOS. Voor Windows mag dit uiteraard meer zijn.
 • Bij voorbeeld: Fam1-01-xx of Ned3-05-xx

  • Fam = de hoofdgroep in dit geval van Familie, of Ned voor Nederland etc.
  • 1- = het nummer van de diadoos, bij > dan 500 van Fam1 wordt dit Fam2.
  • 01- = aanduiding magazijn / rekje 01 tot en met rekje 10.
  • xx = het nummer van de dia in het rekje, deze telling geeft het programma.

  Dus: Ned3-09-50 = de 3e diadoos van Nederland, het 9e rekje en de 50e dia.

Aktie volgorde:

 • Maak zo nodig eerst een aantal (sub) directories aan, om daar b.v. per magazijn/rekje de scans op te laten slaan. Het startnummer (xx) wat kunt opgeven, wordt door het programma automatisch doorgeteld. (B.v. van 01 tot 50)
 • Bij het aanvangen van het scannen, is het handig om handmatig de transportschuif met de 1e dia in de scanner te drukken, hierdoor wordt voorkomen dat de scanner blijft zoeken naar de 1e dia. Als u dunne raampjes gebruikt in Universele magazijnen, kan het zijn dat de transportarm langs de dia’s schuift, ook bij het gebruik van het Oranje hulpstukje. Zet dan de linkerkant van de scanner wat hoger, hierdoor vallen de dia’s iets naar voren en worden ze wel goed meegenomen. Het inbrengen van de 1e dia gaat het eenvoudigst als u de transportarm geheel ingevoerd heeft, schuif vervolgens het magazijn tegen de transportarm aan, als u nu de transportarm uittrekt en weer inschuift wordt dia 1 zonder problemen ingeschoven. Ga vervolgens met de scan software instellingen aan de slag.
 • Aan de rechterkant van de horizontale werkbalk ziet u een Diaraampje getekend, dit is het startpunt voor het scannen. Als u steeds de 1e dia van het magazijn in de scanner heeft geschoven, dus bij dia 1 begint, zet u deze op 1. Doe dit steeds bij elk magazijn dat u er inzet, anders loopt de telling door en moet u de serie naderhand weer omnummeren. De scanner kan niet verder doortellen dan 100.
 • Rechts van dit Diaraampje kunt het magazijn (Frame) verplaatsen naar een ander startpunt, maar dit gaat vlugger met de hand.
 • Links van dit Diaraampje kunt u de frameteller op 0 zetten. (niet zichtbaar)
 • Kies linksboven bij de "Dia", het soort wat u gaat scannen B&W, Negatief of Positive film. Hierbij heb ik Generic, Generic Positive gekozen.
 • Bij "Digital ICE3" kunt u hier de krasjes/stof verwijdering etc. inschakelen. Mogelijk moet u dit uitschakelen bij Kodachrome diafilm omdat abusievelijk ook beelddelen worden gewist. Ook voor zwart-wit film geldt deze beperking.    
 • Als u op "Scan" en vervolgens op "Voorbeeld" klikt, krijgt u de mogelijkheid om een aantal Prescans te maken. Dit kan gebruikt worden om bepaalde dia’s vooraf te bekijken en te bezien of er aanpassingen in de instellingen nodig zijn. Door mij niet verder gebruikt, omdat ik de aanpassingen later doe met Photoshop Elements-6, of een ander foto bewerking programma.
 • Als u weer op "Scan" klikt, kunt u de Eigenschappen instellen, de standaard scanresolutie, had ik vaak ingesteld op 3600-Dpi. Kleurdiepte 16 Bit en Scan mode Kwaliteit. Verder kunt u bij ICE/ROC/GEM de automatische correctie mogelijkheden zo nodig aanvinken en de waarde ervan instellen. Deze heb ik allemaal aangevinkt en ingesteld op de basis waarde’s , t.w. GEM 75, ROC 50, zowel voor Positief als negatief film, klik OK om terug te gaan. Tevens heb ik bij de Geavanceerde instellingen Automatische belichting en Automatische gamma ook aangevinkt, sluit af met OK. De ingestelde waarden kunt u controleren in het venster "Actieve Frame Instelling" en hier zo nodig tijdelijk wijzigen. De Breedte en Hoogte van het venster heb ik op zijn standaard waarden laten staan (1.476" x 1.476"), hierbij krijgt u geen zwarte randen om de scans.
 • Klik nogmaals op "Scan" en vervolgens weer op "Scan" hierna ziet u een menu waarin u kunt kiezen hoe u wilt scannen, nl: Het huidige frame scannen, of een Multi-Scan naar bestand. (Directory) We gaan door met deze laatste. Geef in dit venster aan hoeveel dia’s u vanaf deze positie wilt scannen, hierbij vult u in, het aantal dia’s van het momenteel geplaatste magazijn. Ik ga er vanuit, dat de 1e dia al handmatig is ingeschoven.
 • Na OK komt het menu voor de opslag en telling in beeld. Blader hier naar de eerder aangemaakte (Sub)directories, of vul bij Directory in b.v: D:\Diascans\Fam1-01- en bij Bestandsnaam Fam1-01- . Vink "Achterliggende cijfers etc". aan en vul bij Getallen 2 of 3 in, afhankelijk of u een 2 of 3-cijferig volgnummer geeft. Vink "Gebruiker gedefinieerd startnr" aan en vul 1 in, als u bij de 1e dia begint. Als laatste kunt u de opslagwijze kiezen, t.w. TIFF of JPG, kies JPG en de Best kwaliteit. Als u voor TIFF kiest, krijgt u files van > 100MB. Na het klikken op OK begint het scan proces. Als de gewenste directory niet is aangemaakt, krijgt u de vraag of deze aangemaakt moet worden en stopt het proces tot u deze vraag heeft beantwoordt. Weet u dit niet zeker, controleer dan of het verplaatsen van de 1e file lukt, voordat u wegloopt.
 • Als de serie is ingelezen voert u een nieuw magazijn in zoals eerder beschreven en zet via het "Diaraampje" rechts boven de huidige positie weer op 1. Klik dan op "Scan > Multi scan naar bestand > OK " en geef vervolgens het aantal te scannen dia’s op. Aansluitend geeft u weer de Directory en Bestands-naam in en zet het startnummer weer op 1 gevolgd door OK.  Als u deze laatste alinea steeds herhaalt moet het goed gaan.

Technische specificaties

ModelDiascanner
Grootte van het document37,5 x 37,5 mm
Resolutie3600 x 3600 dpi
AansluittechniekUSB 2.0
Dieptes48 bits
SnelheidPrescan: 15 s
1800 dpi: 45 s
3600 dpi: 90 s
Computer interfaceUSB 2.0
CompatibiliteitWindows 2000, XP
Mac OS 10.1.5 of hoger
HandleidingFrans, Engels, Italiaans, Spaans, Nederlands, Portugees, Duits
AndersDia aanvoer vanuit magazijn
Knoppen voor verplaatsen magazijn
Afmetingen: 300 x 290 x 125 mm
Gewicht: 2,9 kg

 

N.B. Meestal kreeg ik goede resultaten met de default instellingen op maximale kwaliteit, maar moest soms ook terug naar lagere settings om hierdoor toch een beter resultaat te krijgen. ICE, ROC en GEM meestal ingeschakeld, een en ander is verder afhankelijk van de dia kwaliteit.  Ik heb Elements-6 gebruikt voor de verdere bewerking, maar dit kan in feite met alle foto bewerking programma’s.

Als u aanvullingen / verbeteringen vindt voor dit document, dan graag aan mij doorgeven.

(En o-ja let niet op de vele taalfouten in de menu’s, wat ze bedoelen is wel duidelijk.)